Pizza Maestro prozradil, jak správně udělat těsto na pizzu

V rukou italského lektora získává těsto na pizzu správné vlastnosti jakoby mimochodem. Ve skutečnosti jde o dokonale promyšlený postup, který závisí na správném výběru mouky a teplotě vody.

Pizza Maestro prozradil, jak správně udělat těsto na pizzu

Vhodná mouka stálé kvality

Federico Perrone z italské společnosti Molini Pivetti předvedl přípravu těsta na pizzu na třech seminářích v Gastrostudiu Bidfood. Nejdůležitější je volba mouky podle vybavení a potřeb podniku.

Italové rozlišují mouky na pizzu podle W indexu, který určuje sílu mouky, elastičnost a možnou dobu kynutí. Na rozdíl od velmi kolísavých vlastností české mouky si italské mouky Pivetti drží stejnou kvalitu po celý rok díky certifikaci CSQA.

Těsto z mouky Margherita nebo Mimosa od Molini Pivetti – při dodržení individuálně přizpůsobeného postupu – správně pojímá vodu, kyne a snadno se zpracovává. Pro poprášení se pak používá kvůli dobré stravitelnosti semolinová mouka.

Pizza Maestro prozradil, jak správně udělat těsto na pizzu

Kouzla s těstem

Federico Perrone dále vysvětlil výpočet potřebné teploty vody. Upozornil na přínosy vhodného vybavení. Ukázal, jak těsto provzdušnit. A také nabídl různé postupy vyhovující různým potřebám provozů. Každý měl možnost si těsto ohmatat, ochutnat a získat odpovědi na své otázky.

Z jednoho těsta na pizzu lze upéct řadu dalších specialit: focaccia, ciabatty, plněné rolky, sladkou pizzu nebo calzone (plněnou pizzu).

Potřebujete-li pomoc s výběrem mouky a vhodného postupu přípravy těsta, požádejte svého obchodního zástupce o pozvání specialistů z Bidfoodu

Více o moukách najdete v článku Základem je dobrá mouka – Pivetti
Galerie: 
Mohlo by vás zajímat
SAICAF | pravá italská káva
Když italský právník Beniamino Cipparoli otevíral svou kavárnu v jihoitalském městě Bari, nebyl spokojen s kávou, která byla tehdy k dostání. Proto si připravil kávovou směs sám. Tak se v roce 1932 začala psát historie dnešní moderní společnosti SAICAF.
Coronet | ovocné kompoty
Jaké odrůdy ovoce nebo kvalitativní třídy se ukrývají za plechem konzerv Coronet? Jaké to přináší kuchařům a cukrářům výhody? Konzervované ovoce Coronet patří díky výborným vlastnostem a chuti mezi to nejlepší, co lze dnes na gastronomickém trhu koupit.