Juniorský národní tým se chystá na kuchařskou olympiádu IKA 2020

Na podzim proběhlo výběrové řízení na nové členy Juniorského národního týmu, který pracuje pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Nyní tým ladí formu a chystá se na řadu akcí, které korunuje účast na kuchařské olympiádě IKA 2020.

Juniorský národní tým AKC ČR 2018

Juniorský národní tým

Vedení Juniorského národního týmu AKC ČR se ujala sehraná dvojice šéfkuchařů. Manažerem se stal Marek Svoboda, Executive Chef a vedoucí Gastrostudia Bidfood, certifikovaný komisař WACS, který se předchozích dvou kuchařských olympiád IKA účastnil coby komisař a v roce 2016 v Erfurtu hodnotil teplou kuchyni v kategorii juniorských národních týmů. Kapitánem je Lukáš Uher, Executive Chef Bonduelle, šéfkuchař ústecké Větruše a dlouhodobý člen Gastro Teamu Bidfood.

Výběrové řízení na 12 členů týmu se konalo tentokrát poprvé. Zúčastnilo se ho 20 zájemců. Následující Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2018 volbu potvrdil. V týmu nechybí Vojtěch Petržala, letošní vítěz kategorie kuchař/kuchařka, nebo Vladyslav Rjasnyj, vítěz kategorie cukrář/cukrářka.

Trénink na olympiádu

Prostory pro přípravu na olympiádu poskytuje Gastrostudio Bidfood a gastrostudio v expozici Gastronomie v Národním zemědělském muzeu. Cílem je dosáhnout co nejlepšího ocenění na 25. kuchařské olympiádě IKA 2020, která se bude konat v německém Stuttgartu. V budoucnu současní členové juniorského týmu snad omladí Národní tým AKC ČR.

Juniorský národní tým AKC ČR 2018 | zvěřina Petron

Soutěže a exhibice

Tým se musí stejně jako ve sportu sehrát. Během dvou let absolvuje řadu soutěží a exhibičních akcí nejen v Česku, např:
15. března – Gastro Hradec Vitana Cup 2018
2. a 3. červen – Gastro Food Fest Litoměřice 2018
2. až 4. června – Mikulov gourmet festival 2018
26. až 28. října – oslavy 100 let vzniku republiky na Náměstí Republiky v Praze

V Německu či Rakousku se zúčastní gastronomických veletrhů a soutěží, které pořádají jednotlivé spolkové země.

Mohlo by vás zajímat
Nové trendy 2019
Kuchařky a kuchaři z institucionální gastronomie o školních prázdninách nezahálejí, ale hledají inspiraci na kuchařské tour Nové trendy v moderním vaření. Letos mají premiéru luštěninovo-zeleninové pepitky, přirozeně bezlepková surovina. Díky pepitkám vznikla řada zajímavých příloh, hlavní jídla či dezerty.
Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2019
Rekordních 125 soutěžících z více než čtyřiceti tuzemských i zahraničních škol bojovalo na brněnském výstavišti o zlaté medaile v oborech cukrář, kuchař, číšník, barman, barista a teatender.