Naše hranolky, krokety a další bramborové výrobky
5. 12. 2019

Naše hranolky, krokety a další bramborové výrobky

Malý průvodce našimi bramborovými výrobky Nowaco, Marquise a Chef´s Excellence představuje prémiové hranolky, krokety či americké brambory. Většina z nich pochází z ultramoderních výrobních linek v Belgii, tradiční české krokety z vlastní opavské výroby.

Pommes frites nebo French fries?

Za kolébku hranolek se považuje Belgie, kde jde dodnes o jedno z národních jídel. O autorství hranolek však usiluje také Paříž a někteří tvrdí, že hranolky pochází ze Španělska.

Pommes de terre frites znamená francouzsky smažené brambory, ale běžně se zkráceně říká pommes frites nebo jen frites. V USA se hranolkům říká french fries nebo jednoduše fries. Toto pojmenování údajně vymysleli američtí vojáci za 2. světové války, když jim hranolky nabídli francouzsky mluvící belgičtí vojáci.

Kvalita hranolků

Mezi kritéria označení hranolků patří jejich délka, stejnoměrnost a množství skvrn. Hranolky „A“ jsou dlouhé, stejnoměrné a bez skvrn. V nejmodernějších továrnách prochází hranolky několika fázemi automatického třídění a kontroly. Hranolky s tmavou částí z běžícího pásu s naprostou přesností vystřelí paprsek tlakového vzduchu. Balení označené „B“ a „C“ obsahují směs hranolek různých délek od nejkratších po dlouhé. Ovšem podle výrobce se značení různí. Nikdy však písmena neznamenají kvalitu hlavních surovin – brambor a oleje.

Nowaco, Marquise a Chef´s Excellence | loga

Garancí vysoké a celoročně stálé kvality jsou značky bramborových výrobků Nowaco, Marquise nebo Chef´s Excellence, které u nás exkluzivně nabízí český Bidfood. Všechny dlouhodobě vyrábí spolehlivý partner na ultramoderních výrobních linkách v Belgii. Výjimkou jsou krokety, které rovněž pod přísnou kontrolou vyrábí opavský Bidfood.

Hranolky Super Crunch XL 7x7 mm Chef´s Excellence | 450161

Tenké hranolky Marquise, Nowaco a Chef´s Excellence

Julienne hranolky „A“ v řezu 7 x 7 mm jsou k dispozici ve velkém balení pod značkou Marquise (450115) a v malém balení Nowaco (450104). Extra dlouhé a křupavé hranolky „A+“ s prodlouženou odkládací dobou se jmenují Chef´s Excellence (450161).

Klasické hranolky Nowaco

Hranolky v řezu 10 x 10 mm Nowaco se rovněž všechny vyrábí v Belgii. V gastronomickém balení se nabízí kvalita třídění „A“ (450117) i levnější varianta „B“ (450112). Do obchodů a domácností míří hranolky v gramážích 450 g (450090) a 1 kg (450100).

Servírování hranolek

Prémiové bramborové výrobky

Bramborové plátky Marquise | 450113

Belgické bramborové speciality Marquise

Od prověřeného belgického dodavatele pochází také další „A“ speciality Marquise: steakové hranolky ve velmi širokém řezu 10 x 20 mm (450114), bramborové plátky silné 3 až 5 mm (450113) a hranolky ve tvaru vlnek (450110).

Krokety Nowaco | 450512, 450535, 450550

České krokety Nowaco

Nejlepší české krokety vyrábí Bidfood v Opavě podle původní receptury nepřetržitě od roku 1976. Jedinou odlišností je použití sušených brambor namísto čerstvých ořezů z hranolek, které se zde souběžně vyráběly v 70. letech. Krokety „A“ míří do gastronomie (450550) a v malých baleních Nowaco do domácností (450535, 450512).

Americké brambory se slupkou Nowaco | 450209, 450215

Americké brambory Nowaco

Nowaco americké brambory „A“ mají slupku, která brambory přirozeně chrání před přílišným vysycháním. K dispozici jsou ve velkém (450209) i malém balení (450215). Pro maloobchod navíc v kořeněné variantě s česnekem, cibulí a paprikou (450095).

Hranolky do trouby a bramboráky již dříve představily články:

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí