Ozvěny kurzu Tofu hravě a zdravě
29. 5. 2014

Ozvěny kurzu Tofu hravě a zdravě

Díky Vašim pozitivním ohlasům na dubnový kurz v Bidfood Gastrostudiu přinášíme rozhovor s jeho lektorem Petrem Zborníkem, šéfkuchařem oblíbené pražské vegetariánské restaurace Maranatha. Kurzu se účastnili zákazníci velkoobchodu potravin Bidfood od kuchařek a kuchařů z mateřských škol po pětihvězdičkový hotel.

Petr Zborník pracuje jako kuchař téměř dvacet let. Praxi získával v jídelnách s 3500 strávníky i špičkových restauracích. Byl členem týmu restaurace Elesko, která byla vyhlášena nejlepší restaurací na Slovensku za rok 2011. Téměř v každém provozu se specializoval na práci s masem. Nyní, v pražské vegetariánské restauraci Maranatha, tomu tak samozřejmě není.

Co nabízí vaše restaurace a pro jakou klientelu?

"Naše restaurace nabízí vegetariánskou stravu, bio suroviny, lokální produkty (zelenina a ovoce ze Sedlčanska) a v neposlední řadě i zdravý životní styl. Restaurace je umístěna v obchodní pasáži, mezi administrativními budovami, v areálu BB centra, kde je přes deset tisíc zaměstnanců.

Klientelu tvoří jak lidé pracující v areálu i jeho blízkém okolí, ale také hosté, kteří do naší restaurace chodí cíleně. Ať už proto, že trénují v blízkém fitness centru, nebo jsou vegetariány. Mezi těmi má naše restaurace již své jméno."

Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | Špíz z tofu a zeleniny se sugem

Kdy a kde jste poprvé ochutnal tofu?

"Tofu jsem poprvé ochutnal přibližně před deseti lety a nestalo se mým favoritem. Bylo to v nákupním centru a tofu plavalo v polévce."

Kdy jste z tofu začal sám připravovat pokrmy? Který byl první?

Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | Tofu výpečky

"Z tofu jsem profesionálně začal vařit až zde v restauraci. Předtím to bylo jednou, dvakrát do roka a to pouze doma. Leč úspěchy nebyly valné. První jídlo připravované z tofu, byla tradiční česká "čína", směs z tofu a čerstvé zeleniny."

Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:

Receptové kalkulační listy jsou dostupné v plné verzi po přihlášení:

Jaký pokrm z tofu by si měl připravit člověk, kterému tofu nechutná, ale chtěl by mu dát poslední šanci?

"Pokud někomu tofu nechutná a chce zkusit opravdu naposled zda "to dá", pak bych doporučil ne jeden, ale hned tři chody:
Na kvalitní pečivo namazat pomazánku z tofu.
Následně trochu ostřejší tofu v červeném kari s rýží.
Jako sladkou tečku limetkové tofu.

V těchto jídlech vynikají přednosti tofu. Jeho využití na teplé i studené kuchyni, jednoduchost, rychlost přípravy a nakonec i pestrost."

Jaké jídlo z tofu máte nejradši?

"Mým favoritem je zmíněné tofu na kari. Mám rád rýži a jednoduchou přípravu, tento recept splňuje oboje."

Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | Smažené tofu v hrašce

A zákazníci Vaší restaurace?

"Mezi hosty jsou hitem tofu výpečky, zapečené tofu s mozzarellou a sugem. Samozřejmě i tofu v červeném kari."

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí