Proč a jak servírovat hummus
Hummus, pochoutka z východního středomoří, je oblíbený nejen v arabských zemích, Řecku a Španělsku, ale také v USA či Velké Británii. V posledních letech se stále častěji objevuje i v českém jídelníčku. Vyniká výjimečnými výživovými hodnotami a širokými možnostmi ve studené i teplé kuchyni. Servírovat lze jako hlavní chod, přílohu nebo dip.
Složení hummusu a zdraví
Hummus se vyrábí z čistě rostlinných produktů (neobsahuje žádné konzervanty, chemii nebo glutaman):
- cizrna, luštěnina známá také pod názvem římský hrách
- tahina, sezamová pasta – sezam se objevuje v legendách jako symbol nesmrtelnosti
- olivový olej
- citronová šťáva
- mořská sůl
Hummus má nejen lahodnou chuť, ale také je nutričním pokladem. Obsahuje kvalitní rostlinnou bílkovinu, složité sacharidy s nízkým glykemickým indexem, prospěšné nenasycené tuky (poly- a mono-nenasycené včetně omega-3), vlákninu a komplex vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a aminokyselin. Je bohatý na vlákninu. Jako čistě rostlinný zdroj neobsahuje žádný cholesterol.
Díky této kombinaci je optimální potravinou pro osoby trpící nadváhou či obezitou, zácpou, pro vegetariány, vegany, těhotné a kojící ženy, děti, dospívající, seniory a všechny, kteří dbají o své zdraví. Hummus spolehlivě zasytí. Má vynikající efekt při budování svalstva. Podporuje imunitní a zažívací systém. Přispívá ke snížení rizika vzniku civilizačních onemocnění, jako jsou srdečně-cévní nemoci, cukrovka 2. typu či nádorová onemocnění. V neposlední řadě zlepšuje zdraví a krásu pokožky, vlasů a nehtů.
Aktuální sortiment hummusů i tahinu naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:
Servírování hummusu
Hummus chutná zastudena i zatepla, samostatně nebo jako součást porkmů. Servírovat jej můžete jako hlavní jídlo, na rautu, k snídani či svačině:
- dip / pomazánka s čerstvým pečivem, arabským nebo pita chlebem, torillou, nachos, krekry, k zelenině, chipsům, slaným sušenkám
- příloha vynikající ke kuřecím křidélkům, šťavnatému steaku, smaženému masu, rybám, grilované nebo obalované zelenině a zeleninovým salátům
- hlavní chod, například se zeleninou a pečivem
- do omáček a masových šťáv jako zdravé a bezlepkové zahušťovadlo
- do salátových zálivek