Čerstvé ryby – restart zpracovny
14. 4. 2021

Čerstvé ryby – restart zpracovny

Zpracovna čerstvých ryb v Kralupech obnovila provoz po listopadovém požáru za neuvěřitelných 21 dní v dočasných prostorách. Během února se sortiment čerstvých ryb a plodů moře téměř plně obnovil. Děkujeme!

21 dní po požáru

19. listopadu 2020 odpoledne, kdy vzplál sklad obalů a od něj zpracovna čerstvých ryb s moderními stroji, nikdo nevěděl, co bude dál. Nikdo si nedovedl představit ten zázrak, že za 21 dní se obnoví výroba a distribuce čerstvých ryb alespoň s omezeným sortimentem.

Velké poděkování všem, kteří se na restartu zpracování čerstvých ryb a výroby podíleli a stále podílejí. Jak se říká – v nouzi poznáš přítele – a tady se jednoznačně ukázalo, jak silný jsme tým.

Daniel Volf | ředitel výroby Bidfood Kralupy

Dočasné prostory

V rámci areálu byly vyčleněny dva vhodné prostory. Velmi rychle byly upraveny, aby splňovaly potřebné parametry pro zpracování ryb. Od února již Bidfood dodává plnohodnotný sortiment čerstvých ryb a plodů moře. K úplnému sortimentu chybí snad jen akvária s živými humry.

Na kosti s pinzetou

Zničené moderní stroje znamenají návrat časem zpět a více lidské práce. První dočasné pracoviště slouží k přípravě zboží pro gastronomické zákazníky a k ručnímu filetování lososů. V posledním kroku tu místo vykosťovacího stroje zkušení filetáři vytahují neuvěřitelnou rychlostí poslední kostičky speciální pinzetou. Do deseti vteřin vytáhnou všech 28 až 30 kostí z každého filetu.

Dědeček stroj

Druhý dočasný prostor slouží pro balení čerstvých ryb, filet nebo porcí do maloobchodních balení. Do Kralup se proto z opavské zpracovny masa vrátil starý balicí stroj z roku 2003. Bidfood ho koupil v listopadu 2008 již repasovaný původně pro balení ryb do tzv. skinu.

Místo požáru

Mezitím se na požářišti uklízely trosky stavby, výrobních strojů, spálené ryby, obaly a vše ostatní, co bylo ztraceno. Vybouraly se podlahy se základy a vše uklidilo, takže nyní je místo dokonale vyčištěno.

Bidfood Kralupy – čerstvé ryby | uklizené požářiště

Říká se, že život Vám naloží jen tolik, kolik unesete. – To platí i v pracovním životě. Když to břímě nese více lidí, jde to lépe. Až požárem jsem si plně uvědomila, jak jsme silná společnost a jak mám skvělé kolegy. Děkuji všem lidem z výroby, kolegům výrobákům, lidem ze skladů, kvality, IT, logistiky, technickohospodářské správy, nákupnímu, finančnímu a personálnímu oddělení za podporu a především lidem z vedení za jejich jasná rozhodnutí, která byla nejdůležitější.

Michaela Machová | vedoucí výroby – čerstvé ryby

Novinky od požáru po otevření nové zpracovny čerstvých ryb:

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí