Maso, jeho dělení a použití 2 | Hovězí maso

Hovězí maso
Víte, že hovězí maso patří ke zdravému životnímu stylu? Jak se mění barva masa s věkem zvířete? Které hovězí je zadní a které přední? Proč si vybrat na guláš kližku a proč kýtu? Odpovědi nejen na tyto otázky přináší článek Hovězí maso – druhý díl seriálu o mase, hlavním dělení a vhodném použití jednotlivých částí.

HOVĚZÍ MASO

Hovězí maso je maso ze skotu, tzn. jalovic, krav, volků a býků. Obsahuje vysoké množství bílkovin a minerálů. Zajišťuje tak přirozenou rovnováhu ve výživě. Jako přírodní produkt je významnou součástí zdravého stravování. Hovězí maso je také vysoce ceněno v souvislosti se zdravým životním stylem a návyky.

Plemena skotu jsou chována na produkci mléka a masa. V tomto případě se jedná o masná plemena, kde zejména u mladých zvířat mluvíme o mase jasně červené barvy, vynikající jakosti. Čím je dobytek starší, barva masa je tmavší a konzistence tužší. Vyžaduje poté delší tepelnou úpravu.

Základním dělením hovězího masa je rozdělení na maso přední a zadní (neztotožňuje se s přední a zadní částí zvířete). Přední maso je tvořeno zejména menšími svaly, které v bohaté míře obsahují vazivo a jsou tučnější. Naopak zadní maso je tvořeno většími svaly, které jsou charakteristické svojí libovostí.

Aktuální sortiment si můžete prohlédnout na portálu mujBidfood.cz v kategorii Hovězí maso

Zadní hovězí:

Hovězí kýta – býk, kuchyňská úprava | 711600 a 711623

Hovězí kýta

Zadní hovězí | kýta

Hovězí kýta je tzv. hovězí zadní maso, považované za jedno z nejhodnotnějších částí hovězího. Kýtu dělíme na několik částí: ořech (předkýtí), vrchní a spodní šál a květovou špičku. Jednotlivé svaly obsahují velmi málo tuku a vaziva. Jedná se tak o velmi libové části masa.

Hovězí plec

Zadní hovězí | plec

Jedná se o nejvíce osvalenou část obsahující velké svaly s poměrně malým obsahem vaziva a tuku. Jednotlivé části jsou vhodné zejména k dušení a vaření. Plec dále dělíme na plec velkou, kulatou (tzv. falešnou svíčkovou) a loupanou. Loupaná plec je charakteristická šlachou, která svalem horizontálně prochází. Tato však, po řádné tepelné úpravě, změkne nebo se úplně rozpustí a navíc chuť masa zvýrazní.

Hovězí T-bone steak (na jedné straně nízký roštěnec, na druhé svíčková) | 262503 a 711865

Hovězí svíčková

Zadní hovězí | svíčková

Hovězí svíčkovou řadíme rovněž do kategorie zadního hovězího masa. Nachází se pod nízkým roštěncem a při dělení zadní čtvrti se odřezává. Silnější zadní konec svíčkové se označuje jako palec, úzký přední konec jako špička. Svalovina svíčkové má velmi jemná vlákna, obsahuje velmi málo vaziva a tuk pouze na povrchu svalu. Svíčková se používá pro pečení, ale hojně také na steakovou úpravu.

Hovězí roštěná

Zadní hovězí | roštěná

Hovězí roštěnec je hřbetní část zadní čtvrti. Svalovinu tvoří poměrně rozsáhlé svalové celky hřbetních svalů, které jsou zvlášť mohutné v přední části. Na povrchu roštěnce je podle tučnosti konkrétního kusu zvířete slabší, nebo silnější vrstva tuku. Používá se hlavně pro pečení a dušení. Nízký roštěnec je také typickou surovinou pro přípravu roastbeefu.

Přední hovězí:

Hovězí krk – býk, kuchyňská úprava | 711400 a 711336

Hovězí krk

Přední hovězí | krk

Hovězí krk je část předního hovězího masa složená z více menších svalů. Svalovina je prorostlejší se silnými vlákny, avšak díky poměrně vyváženému poměru tuku a svaloviny má velmi dobré kulinářské vlastnosti. Je vhodná nejen na dušení a vaření, ale rovněž pro výrobu mletého masa a výrobků z něj.

Hovězí kližka

Přední hovězí | kližka

Hovězí kližka je část na tzv. předloktí nohy zvířete. Kližku tak dělíme na kližku přední a zadní. Jedná se o menší svalové celky obsahující hodně vaziva. Kližka je proto ideální surovinou například pro přípravu guláše.

Gurmet zpracovává kližku do výrobků Hovězí maso na guláš 2 x 2 cm a 3 x 3 cm. Oproti tomu velmi libovou svalovinu obsahuje Hovězí maso na guláš Exclusive vyrobené ze zadního hovězího, konkrétně z kýty.

Hovězí droby a ostatní

Vedle drštěk a dalších vnitřností jako játra, srdce či jazyk je třeba alespoň zmínit ostatní díly – lůj, morkové kosti, žebra, oháňku nebo líčka.

Mohlo by vás zajímat
Bio hovězí maso z rakouských pastvin
Dva týdny zralé bio hovězí maso pochází ze simentálského skotu, který se pase a živí výhradně přirozenými krmivy bez genetické modifikace. Kvalitu masa umocňuje také bezstresové prostředí na rakouských certifikovaných farmách.
Jehněčí maso
Výtečná chuť jehněčího masa má své místo v mnoha světových kuchyních včetně francouzské a italské. Mezi důvody, proč jehněčí z Bidfoodu zařazovat častěji i do našeho jídelníčku, patří ekologický chov na nejčistších místech planety nebo zdravotní prospěšnost. Navíc oproti skopovému nevoní jehněčí maso tak výrazně a je tak přijatelné i pro děti.