Maso, jeho dělení a použití 3 | Irské hovězí maso

Irské hovězí maso
Víte, jak stará jsou zvířata v době porážky? Jaké jsou české ekvivalenty pro anglické názvy částí masa z Irska? Čemu se říká veverka? Odpovědi nejen na tyto otázky přináší článek Irské hovězí maso – třetí díl seriálu o mase, hlavním dělení a vhodném použití jednotlivých částí.

Irish Food Board | Nature´s Meadow | Irsko

IRSKÉ HOVĚZÍ MASO

Přes nesporný význam chovu dobytka za účelem produkce mléka, převažuje v Irsku chov masných plemen. Nejčastěji se objevují plemena Angus, Hereford, Charolais, Limousine nebo Simmental. Hovězí maso z těchto plemen se vyznačuje výbornými kulinářskými vlastnostmi. Příznivé klima na irském ostrově zároveň garantuje vysokou kvalitu masa po celý rok a pro chov dobytka na farmách prostředí absolutně bez stresu.

Takové podmínky chovu jsou přínosem i pro zpracování ve výrobních závodech. Po dosažení jatečního věku zvířat (20 až 24 měsíců) je výtěžnost při zpracování velmi vysoká. Kombinace všech těchto skutečností je významnou přidanou hodnotou pro další přípravu masa v kuchyni. Výslednou chuť pak ocení i konečný konzument. Není náhodou, že věhlasné restaurace po celém světě včetně držitelů michelinských hvězd pravidelně používají irské hovězí maso.

Aktuální sortiment si můžete prohlédnout na portálu mujBidfood.cz v kategorii Irské hovězí maso

Irské hovězí maso | Chuck tender (Kulatá plec, falešná svíčková) | 711015

Chuck tender

Irské hovězí maso | Chuck tender(Kulatá plec, falešná svíčková)

Část přední plece neboli falešná svíčková je maso vhodné k pečení v celku a dušení.

Top blade

Irské hovězí maso | Top Blade(Loupaná plec)

Přední část plece (podlopatkový sval) se získává vyloupnutím od lopatky. Jedná se o jemné a šťavnaté maso. Vhodné pro pečení, nízkoteplotní úpravu a dušení. U vyzrálých kusů je možné použití na gril.

Knuckle

Irské hovězí maso | Knuckle(Ořech)

Libová část z předku zadní kýty, očištěná, zbavená tukové vrstvy. Vhodná zejména na dušení, vaření a pečení.

Chuck roll

Irské hovězí maso | Chuck Roll(Krk s podplečím)

Přední maso z hřbetu mezi krkem a vysokým roštěncem. Vhodné zejména pro pečení, dušení a mletí na výrobu hamburgerů.

Irské hovězí maso | Thick skirt (Veverka) | 711035

Thick skirt

Irské hovězí maso | Thick skirt (Veverka)

Jedná se o svalový úpon bránice, šťavnatý kus masa díky svému prokrvení vyniká výraznou chutí. Vhodný na pečení a gril. Po steakové úpravě vhodné nakrájet na tenčí plátky.

Flank steak

Irské hovězí maso | Flank steak(Pupek)

Maso z pupku představuje spodní část slabiny. Šťavnaté maso určené k pečení, dušení ale u vyzrálých kusů také k přípravě na grilu.

Irské hovězí maso | Bone in flank (Pupek s kostí) | 711038

Bone in flank

Irské hovězí maso | Bone in flank(Pupek s kostí)

Maso z pupku s kostí. Šťavnaté maso určené zejména k delšímu pečení a případnému dokončení na grilu.

Diamond muscle

Irské hovězí maso | Diamond muscle(Plec špička)

Jedná se o špičku z plece. Vyznačuje se velmi jemnou svalovinou vhodnou zejména ke grilování a přípravě steaků.

Tenderloin

Irské hovězí maso | Tenderloin(Svíčková)

Vysoce kvalitní maso ze zadní čtvrtě, charakteristické pro svou jemnost a šťavnatost. Pouze steaková úprava.

Mohlo by vás zajímat
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Lucembursku 2018
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR získal zlatou medaili za tříchodové menu a stříbrnou za kuchařské a cukrářské umění – celkově se umístili na 8. místě. Vojtěch Petržela v carvingu porazil slavné asijské mistry a zvítězil! InterGast Culinary Team se v regionálních týmech umístil na 4. místě.
Bio hovězí maso z rakouských pastvin
Dva týdny zralé bio hovězí maso pochází ze simentálského skotu, který se pase a živí výhradně přirozenými krmivy bez genetické modifikace. Kvalitu masa umocňuje také bezstresové prostředí na rakouských certifikovaných farmách.