30 let s Vámi: 1993 | stavba první mrazírny v Kralupech
3. 4. 2020

30 let s Vámi: 1993 | stavba první mrazírny v Kralupech

Vzpomínáme na rok 1993, kdy jsme již po třech letech působení na českém trhu pocítili nutnost vybudovat si vlastní distribuční zázemí. Naše zkušenosti se stavbou mrazicích skladů byly nulové a podle toho také naše první stavba dopadla.

30-let.svg

Úvod a seznam článků se vzpomínkami na úsměvné začátky:

Takovou mrazírnu nikdo nemá

V Kralupech nad Vltavou na zcela zdevastovaném pozemku s polorozpadlou nedokončenou budovou jsme postavili naši první mrazírnu s dvěma samostatnými komorami s kapacitou po 200 paletách. Místo vysoké budovy na umístění minimálně 4 palet nad sebou jsme postavili mrazírnu s dvěma patry, čímž se stavba velmi prodražila.

To jsme ale při plánování netušili a mrazírna otevřená na začátku roku 1994 se tak stala prvním a posledním dvoupatrovým mrazírenským skladem v zemi. Také jsme si neuvědomili, že budeme potřebovat komoru na uložení připraveného zboží pro rozvoz a naše rampa byla asi tak 10x menší, než jsme po roce potřebovali.

Přesto jsme byli na naši mrazírnu nesmírně pyšní a užívali si stav, kdy jsme začali naskladňovat zboží uložené v té době v Benešově a v Jihlavě. Prožívali jsme i chvíle hrůzy, kdy v našich nájemných skladech zbývaly desítky palet a naše dvě komory se plnily rychleji, než jsme čekali. Nakonec se nám podařilo zboží uložit a spustit první vlastní rozvozy z našeho nového působiště. S vlastními distribučními auty.

1994 | první mrazírna | Kralupy
Foto: 1994 | první mrazírna v Kralupech – první i poslední dvoupatrová mrazírna v zemi

Osud první mrazírny

Po měsíci jsme však již věděli, že naše vybudované kapacity nestačí a začali jsme plánovat nové, zásadně větší sklady. Již o rok později stála druhá mrazírna s dvěma komorami po 750 místech, čímž se naše skladovací prostory zpětinásobily.

Naše první mrazírna nám stále slouží. Je však zcela pohlcena okolními komorami s tisícovkami paletových míst a přilehlými rampami. Dnes slouží pro přípravu chlazeného zboží, především čerstvého masa a uzenin.

Zatímco první mrazírna pojmula 400 palet, nyní celkově v Česku disponujeme sklady o kapacitě přes 51 000 paletových míst. Z toho 37 000 míst zabírají zmrazené potraviny, 9 000 chlazené potraviny a 5 000 suché (koloniální) zboží i související nepotravinářský sortiment.

30-let.svg

Příště jak šel čas na Slovensku:

Fotogalerie: první mrazírny v Kralupech

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí