1997 | odkoupení Slezských mrazíren Opava

6. díl seriálu Jedeme v tom s Vámi již 25 let. Tentokrát vzpomínáme na sbližování s Moravou. Jak sílilo naše tržní postavení v oblasti Čech, hledali jsme silného partnera pro distribuci našich výrobků na Moravě. Nejvhodnějším kandidátem se jevila největší mrazírna na severní Moravě.
Oceán | areál Palhanecká | 1998
Oceán | areál Palhanecká | 1998
Kronika mrazírny Opava 1950 – 1989
Kronika mrazírny Opava 1950 – 1989
| PDF, 25.81 MB

Parťák Oceán

Společnost Slezské mrazírny Opava – Oceán vznikla po privatizaci státních mrazíren s tradicí od roku 1951. Součástí byla samostatná výroba zmrzlin, zmrazených hotových jídel a bramborových výrobků, která se zde rozbíhala postupně od poloviny 60. let. Podle původní receptury se zde od roku 1976 dodnes vyrábí krokety Nowaco.

Opava | výroba zmrzliny Kostka
Opava | výroba zmrzliny Kostka

Zprvu (od roku 1995) jsme budovali spolupráci s mrazírnami na základě výměny zboží, podpory na trhu a přísného dělení regionů. Mezitím (k 1. lednu 1997) jsme se stali jejich vlastníkem.

Jak rostla síla našich značek Nowaco a Mrož, jak se rozšiřovala naše služba pro gastronomii, bylo ale nutno obě společnosti ještě více sbližovat. Proces akvizice tak na přelomu tisíciletí vyvrcholil splynutím Oceánu s Nowacem.

Opava | výroba obalovaného předsmaženého sýru
Opava | výroba obalovaného předsmaženého sýru

Poprvé výrobcem potravin

Tímto spojením jsme se poprvé stali výrobcem zmrazených potravin a to jedním z největších v zemi. Skokově jsme zásadně navýšili naše skladovací kapacity i rozvozový park. Začali jsme se zásadními investicemi do distribučních kapacit opavských mrazíren, modernizací výroby a vlastně tak otevřeli naše druhé distribuční depo.

Opava | areál Těšínská | 2014
Opava | areál Těšínská | 2014

Dnes jsou mrazírny a továrna v Opavě naším největším depem. K výrobě se postupně přidala i linka na výrobu zmrazeného pečiva Bagetier, vybudovala se linka na balení zmrazené zeleniny, zcela se zmodernizovala výroba zmrzliny. Továrna je dnes svou kapacitou největším výrobcem zmrazených potravin v České republice a na Slovensku.

Součástí akvizice se staly zmrzliny v čele s Mrožem a Pegasem. Těmto našim významným značkám jsme se rozhodli věnovat mezi ostatními historickými mezníky seriálu Jedeme v tom s Vámi již 25 let speciálně:
intermezzo | značky Mrož, Pegas a zmrzlina Prima
Už víte, co má slovenské Nowaco společné se zubaři?
1996 | založení společnosti Nowaco Slovakia s.r.o.
Přiložené soubory: 
PřílohaVelikost
PDF icon Kronika mrazírny Opava 1950 – 198925.81 MB
Mohlo by vás zajímat
Maso Gurmet a zvěřina Petron expandují
Přes 3 000 tun masa a polotovarů za rok odešlo z kralupské výroby k zákazníkům po celém Česku, Slovensku i na export. Požadavky však rostou a trendy v gastronomii se mění. Bidfood proto zásadně investoval do výrobních prostor i technologického vybavení – postavil novou zpracovnu masa v Opavě a rozšířil kralupskou výrobu.
Bidvest 25 let
Závěrečný 22. díl seriálu, ve kterém jsme se Vám snažili přiblížit uplynulé roky, nás přivádí do paláce Žofín. Oslavili jsme zde vše, co jsme společně za 25 let dokázali. Děkujeme všem našim zákazníkům, obchodním partnerům i kolegům za projevenou přízeň a podporu.