30 let s Vámi: 2012 | vybudování zpracovny zvěřiny Petron
9. 10. 2020

30 let s Vámi: 2012 | vybudování zpracovny zvěřiny Petron

Vzpomínáme na otevření nejmodernější zpracovny masa volně žijící zvěře a co tomu předcházelo. Jak bývá pravidlem, přišel pan Bohumil Volf s projektem, ke kterému jsme byli skeptičtí, ale Bohumil nám to "vysvětlil" a my tomu začali věřit. Na jaře 2012 se započalo s realizací projektu: "Výkup a zpracování zvěře ve vlastních prostorách."

30-let.svg

Úvod a seznam článků se vzpomínkami na úsměvné začátky:

Jelen poprvé

V bývalých prostorách skladu mrazáků jsme zahájili stavbu nové zpracovny. Zároveň jsme se začali v terénu učit všemu kolem výkupu a zpracování, protože většina z nás viděla srnku nebo jelena poprvé v životě. Do té doby jsme nakupovali hotové výrobky od drobných producentů zvěřiny.

Ještě koncem téhož roku, přesně 12. 12. 2012, došlo ke kolaudaci nového závodu na zpracování zvěře, který patří mezi nejmodernější v tomto oboru. První kusy zvěře jsme začali vykupovat a bourat hned 13. 12. Současně se zpracovnou vznikla nová značka Petron, pod jejímž názvem výrobky prodáváme.

Vznik značky Petron

Za první neúplnou sezónu jsme zpracovali skoro 30 tun zvěře. Během další sezóny jsme ladili formu a optimalizovali provoz tak, abychom se v sezóně 2014/2015 zařadili s 500 tunami zvěře mezi největší zpracovatele a distributory zvěřiny v ČR.

Druhý závod v Opavě

2015 | Bidfood Opava | výkupní místo ulovené zvěře

K výkupnímu místu ulovené zvěře v Kralupech se pro sezónu 2015/2016 otevřely tři nová výkupní místa – Opava, Velké Meziříčí a Toužim. Nadále zůstal možný svoz zvěře v podstatě kdykoli a odkudkoliv v Česku. Současně se začalo s exportem zvěřiny Petron do Německa a dalších zemí EU.

S rostoucím exportem a prodejem do gastronomie a maloobchodu v Česku vznikla potřeba rozšířit výrobu. Zvěř se proto od července 2019 začala bourat také v nové zpracovně v Opavě. Oba závody v sezóně 2019/2020 zpracovaly dohromady 1 000 tun zvěře, což po zpracování představuje přibližně 500 tun zvěřiny v kuchyňské úpravě.

2019 | Bidfood Opava | zpracovna masa a zvěřiny
30-let.svg

Příště si připomeneme čtvrté depo, drůbež, uzeniny a pojedeme v ledu:

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí