Šťavnatý vepřový steak? Proč ne?

Vepřová pečeně bez řetízku, s mírným tukovým krytím (do 3 mm), je balena jednotlivě ve vakuu. Hmotnost jednotlivých kusů se pohybuje zhruba od 3 do 4 kg.
Foto: Jediný šál pečeně vyfotografovaný ze všech čtyř stran

Červená prasata Duroc
Tato vepřová pečeně se vyrábí výhradně z plemene Duroc. Díky křehkosti, šťavnatosti a vynikající chuti je maso tohoto plemene považování za jedno z nejkvalitnějších. Červená prasata Duroc byla vyšlechtěna v Americe v první polovině 19. století z plemen pocházejících z oblastí New Jersey a New York.
Plemeno Duroc se chová sice i v Evropě včetně ČR, ale na komerční zpracování vepřového masa se nepoužívá. Nabídka zboží tohoto druhu je tedy výjimečná a velkoobchod potravin Bidfood se stal exkluzivním dovozcem.
Jsme v kontaktu přímo s výrobcem, celosvětovým zpracovatelem hovězího, jehněčího a vepřového masa, který dodává tuto pečeni do Evropy pouze jedinému maloobchodnímu řetězci ve Velké Británii. Dohodli jsme se, že u nás budeme mít tento výrobek k dispozici pouze my.
Jakub Trtík | garant nákupu masa
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz pod značkou:
Zpracování a záruka

Technologie zpracování, která se používá na porážkách v USA a Kanadě, garantuje u chlazených výrobků násobně delší záruku, než na jakou jsme zvyklí od evropských výrobců. Proces zpracování se liší od momentu rozdělení kusu na půlky.
Nejprve se půlky vystaví vysoké teplotě, aby se zničili mikroorganismy, které by měly vliv na kratší záruku výrobku. Následuje ošetření párou a prudké zchlazení. Od této chvíle proces bourání, balení a distribuce probíhá při teplotách 0 až +2°C.
Záruka od data výroby činí celkem 45 dní. Transport po území USA, cesta lodí do Evropy a převoz do České republiky trvají dohromady přes 3 týdny. Do českých restaurací by se tak mělo maso přivážet se zárukou 2 až 3 týdny.
Šetrná příprava pokrmu
Výjimečnost americké vepřové pečeně spočívá v plemeni Duroc, technologii zpracování i vhodné úpravě. Šťavnatost a křehkost masa by se měla maximálně přenést do servírovaného pokrmu. Nejvhodnější je pomalé pečení nebo grilování.
Klasické pečení nedoporučujeme kvůli ztrátě přidaných hodnot produktu. Tak se získá "pouze" kvalitní pečené vepřové maso, na talíři srovnatelné s obyčejným vepřovým.

Příprava vepřového steaku
Vlastnosti tohoto druhu vepřového masa umožňují steakovou úpravu, která u běžně dostupné kvality vepřového není vhodná. Tip na přípravu:

- Plátek o hmotnosti cca 250 g osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem.
- Maso zprudka zatáhneme na rozpálené pánvičce a to ze všech stran.
- Po důkladném zatažení pečeme při teplotě 160 až 180°C cca 8 až 10 minut.
- Maso dáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme odpočívat na teplém místě 8 až 10 minut. Poté můžeme servírovat.