Tam, kde dětem vaří s láskou

Tým školní jídelny Gymnázia a SOŠ dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem se před rokem rozšířil o novou hlavní kuchařku Radku Heřmánkovou, která má bohaté zkušenosti z komerční gastronomie. Za rok se jim podařilo naučit děti jíst polévky i maso. Jak jídla připravují a jak jsou důležité kvalitní suroviny, nám barvitě líčila paní Radka.

Školní jídelna Gymnázia a SOŠ dr. Václava Šmejkala Ústí nad Labem | Radka Heřmánková

Jaké byly Vaše začátky ve školní jídelně?

Řekla jsem, že tady se bude vařit lépe. Mám ráda, když je jídlo vymazlený. Při vaření je důležité začít pokrm ochucovat hned na začátku, nebát se koření. Když omáčku zahustíte, tak už to těžko doháníte.

Nejdřív jsme z kuchyně vyházely kýble sušených prášků. Žampionové polévky tu bylo na kila. A přitom není nad poctivý vývar!

Český národ je postavený na polévkách. Pomalu jsme je děti naučily jíst. Dřív moc nestály ani o maso, ale když ho dobře připravíte, tak už na talířích nezbývá.

Dršťková polévka z kuřecích žaludků

Jak maso upravujete?

V mnoha případech používáme nízkoteplotní pečení. Takto připravené maso má minimální ztrátovost, hezky drží tvar, nesype se, je šťavnaté a má úžasnou barvu.

Stejnou úpravou připravujeme i vývary. Ušetří nám to čas na to, pohrát si s omáčkou nebo zákuskem.

Marinované vepřové kolínko

Na webových stránkách máte fotky vašich jídel. Tak pěkně naaranžovat stovky porcí nemůžete stihnout?

To víte, že můžeme a stíháme. Mě vždycky učili: Když už se s tím jídlem vaříš, tak ho taky hezky naservíruj.

Proč jste si za dodavatele vybraly velkoobchod potravin Bidfood?

Někteří dodavatelé, kteří nám sem vozili zboží dřív, se snažili jenom prodávat. Už je nezajímalo, co se děje dál a kvalita zboží byla občas žalostná.

Recepty s kalkulacemi od paní Radky najdete na portálu mujBidfood.cz po přihlášení:
Dršťková polévka z kuřecích žaludků
a Marinované vepřové kolínko

Bidfood to vyhrál i tím, co nám dává navíc – inspirací a ochotou. Vždyť obchodní zástupkyně už je jako naše kolegyně.

Také nám vyhovuje komplexnost nabídky. Nemusíme myslet na to, kdy, co a u koho máme objednat. Víme, že u vás seženeme v podstatě všechno.

Hodně plánujeme a objednáváme podle vašich výhodných nabídek. Můžeme si dovolit dětem přilepšit a koupit to, na co bychom jinak finančně nedosáhly.

Za celý rok jsme ani jednou neopakovaly jídelní lístek. Pořád vymýšlíme něco nového.

Mohlo by vás zajímat
Nové trendy 2018
O jarních prázdninách se kuchařky a kuchaři ze školních jídelen již tradičně potkávají na akci Nové trendy v moderním vaření. Letošní ročník byl ve znamení znovuobjevování zapomenutých surovin a receptů. Na talířích s více než 15 000 degustačními porcemi se objevil černý kořen nebo kapary.
Jehněčí maso
Výtečná chuť jehněčího masa má své místo v mnoha světových kuchyních včetně francouzské a italské. Mezi důvody, proč jehněčí z Bidfoodu zařazovat častěji i do našeho jídelníčku, patří ekologický chov na nejčistších místech planety nebo zdravotní prospěšnost. Navíc oproti skopovému nevoní jehněčí maso tak výrazně a je tak přijatelné i pro děti.