Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016

Mezinárodní mistrovství České republiky probíhalo na brněnském výstavišti 14. až 16. ledna 2016. Na šesti pracovištích se za tři dny vystřídalo na 90 účastníků z Česka, Slovenska a Itálie. V soutěžním oboru kuchař – kuchařka se osvědčily loni zavedená pravidla splňující soutěžní standardy WACS (Světová asociace kuchařských spolků) a proto byla zavedena i v oboru cukrář – cukrářka.
Před plněním soutěžního úkolu je soutěžícímu odtajněn vylosovaný black box, který obsahuje pět základních surovin, a začíná běžet čas 30 respektive 40 minut u cukrářů na výběr z desítek dalších surovin, přípravu technologického postupu, mise en place a název pokrmu respektive moučníku. Samotná příprava 4 porcí pak probíhá před zraky diváků. Splnit časový limit 45 minut není snadné.
Pětičlenné hodnotitelské komise složené z akreditovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR posuzovaly správné a ekonomické využití tajných i doprovodných surovin. Kreativitu číšníků a servírek hodnotili komisaři jmenovaní Asociací číšníků ČR. Generálním partnerem soutěže byl tradičně Bidvest, který mimo jiné zajištil všechny potravinářské položky pro soutěžící. Black boxy připravil Marek Svoboda, vedoucí Gastrostudia Bidvest, certifikovaný komisař WACS a předseda hodnotící komisi oboru kuchař – kuchařka.
Bidfood s AKC ČR dlouhodobě spolupracuje: Bidfood generálním partnerem Asociace kuchařů a cukrářů
Kuchař – kuchařka
1 | Jan Vybíral | Soukromá HŠ Bukaschool, Most
2 | Petr Rataj | Hotelová škola, Plzeň
3 | Tomáš Stoupa | SPV hotelu InterContinental, Praha
Cukrář – cukrářka
1 | Tomáš Horký | Soukromá HŠ Bukaschool, Most
2 | Denisa Tomanová | SPV hotelu InterContinental, Praha
3 | Lenka Štěpánová | SOŠ a SOU, Polička
Číšník – servírka
1 | Pavla Střílková | SŠ Brno, Charbulova
2 | Denis Svatoš | ISŠ, Moravská Třebová
3 | Marie Mašatová | Albrechtova střední škola, Český Těšín
Nejlepší tým školy
SŠ Brno, Charbulova | Josef Koubek (kuchař) – Veronika Filipi (cukrářka) – Pavla Střílková (servírka)
Talent soutěže – Cena Jaroslava Flódera
Marie Mašatová | Albrechtova střední škola, Český Těšín
Síň slávy
Jindřich Žydek neodmyslitelně patří do skupiny lidí, kteří se zasloužili před 22 lety za vznik soutěže Gastro Junior Brno. Již od prvopočátku usiloval, aby se soutěž gastronomického mládí stala mezinárodní. Vzhledem ke kontaktům se členy Asociací kuchařů a cukrářů v celé Evropě získal pro soutěž i studenty z gastronomických škol např. z Polska, Slovenska nebo Rakouska.