Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016

Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016
Improvizace, fantazie, nemilosrdný časový limit, povzbuzování spolužáků a profesionální výsledky! Ve 22. ročníku nejprestižnější soutěže mladých gastronomických odborníků se bojovalo nejen o mistrovský titul České republiky, ale v oborech kuchař a číšník také o postup na celosvětovou soutěž Global Chefs Chalenge.

Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016 | logo

Mezinárodní mistrovství České republiky probíhalo na brněnském výstavišti 14. až 16. ledna 2016. Na šesti pracovištích se za tři dny vystřídalo na 90 účastníků z Česka, Slovenska a Itálie. V soutěžním oboru kuchař – kuchařka se osvědčily loni zavedená pravidla splňující soutěžní standardy WACS (Světová asociace kuchařských spolků) a proto byla zavedena i v oboru cukrář – cukrářka.

Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016

Před plněním soutěžního úkolu je soutěžícímu odtajněn vylosovaný black box, který obsahuje pět základních surovin, a začíná běžet čas 30 respektive 40 minut u cukrářů na výběr z desítek dalších surovin, přípravu technologického postupu, mise en place a název pokrmu respektive moučníku. Samotná příprava 4 porcí pak probíhá před zraky diváků. Splnit časový limit 45 minut není snadné.

Pětičlenné hodnotitelské komise složené z akreditovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR posuzovaly správné a ekonomické využití tajných i doprovodných surovin. Kreativitu číšníků a servírek hodnotili komisaři jmenovaní Asociací číšníků ČR. Generálním partnerem soutěže byl tradičně Bidvest, který mimo jiné zajištil všechny potravinářské položky pro soutěžící. Black boxy připravil Marek Svoboda, vedoucí Gastrostudia Bidvest, certifikovaný komisař WACS a předseda hodnotící komisi oboru kuchař – kuchařka.

Vítězům gratulujeme, všem účastníkům děkujeme a přejeme mnoho úspěchů v dalších soutěžích.
Bidfood s AKC ČR dlouhodobě spolupracuje: Bidfood generálním partnerem Asociace kuchařů a cukrářů

Kuchař – kuchařka | 1 | Jan Vybíral

Kuchař – kuchařka

1 | Jan Vybíral | Soukromá HŠ Bukaschool, Most

2 | Petr Rataj | Hotelová škola, Plzeň

3 | Tomáš Stoupa | SPV hotelu InterContinental, Praha
 

​Cukrář – cukrářka | 1 | Tomáš Horký

​Cukrář – cukrářka

1 | Tomáš Horký | Soukromá HŠ Bukaschool, Most

2 | Denisa Tomanová | SPV hotelu InterContinental, Praha

3 | Lenka Štěpánová | SOŠ a SOU, Polička
 

​Číšník – servírka | 1 | Pavla Střílková

​Číšník – servírka

1 | Pavla Střílková | SŠ Brno, Charbulova

2 | Denis Svatoš | ISŠ, Moravská Třebová

3 | Marie Mašatová | Albrechtova střední škola, Český Těšín
 

Nejlepší tým školy

SŠ Brno, Charbulova | Josef Koubek (kuchař) – Veronika Filipi (cukrářka) – Pavla Střílková (servírka)
 

Talent soutěže – Cena Jaroslava Flódera

Marie Mašatová | Albrechtova střední škola, Český Těšín
 

Síň slávy

​Jindřich Žydek neodmyslitelně patří do skupiny lidí, kteří se zasloužili před 22 lety za vznik soutěže Gastro Junior Brno. Již od prvopočátku usiloval, aby se soutěž gastronomického mládí stala mezinárodní. Vzhledem ke kontaktům se členy Asociací kuchařů a cukrářů v celé Evropě získal pro soutěž i studenty z gastronomických škol např. z Polska, Slovenska nebo Rakouska.
 

Galerie: 
Kuchař – kuchařka | 1 | Jan Vybíral
Kuchař – kuchařka | 1 | Jan Vybíral
Kuchař – kuchařka | 2 | Petr Rataj
Kuchař – kuchařka | 2 | Petr Rataj
Kuchař – kuchařka | 3 | Tomáš Stoupa
Kuchař – kuchařka | 3 | Tomáš Stoupa
Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016 | Kuchař – kuchařka
​Cukrář – cukrářka | 1 | Tomáš Horký
​Cukrář – cukrářka | 2 | Denisa Tomanová
​Cukrář – cukrářka | 3 | Lenka Štěpánová
Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016 | ​Cukrář – cukrářka
​Číšník – servírka | 1 | Pavla Střílková
​Číšník – servírka | 1 | Pavla Střílková
​Číšník – servírka | 2 | Denis Svatoš
​Číšník – servírka | 2 | Denis Svatoš
​Číšník – servírka | 3 | Marie Mašatová
​Číšník – servírka | 3 | Marie Mašatová
Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016 | ​Číšník – servírka
Mohlo by vás zajímat
David Wisniowski | Quito | Swissotel
Šéfkuchaři Gastro Teamu Bidfood prezentovali českou kuchyni v hlavních městech Ekvádoru a Albánie. Pro bankety českých velvyslanectví a na menu prestižních hotelů připravili typické české pokrmy.
KU Young Chef 2018
Letní veletrh gastronomických talentů a perspektivních zaměstnavatelů. I tak by se dala popsat soutěž pro absolventy škol, kteří chtějí nastartovat úspěšnou kariéru v gastronomii.