Divoký losos – sockeye rozzáří menu a keta zaujme nízkým obsahem tuku

Divoký losos sockeye (nerka)
Fantastická chuť divokého lososa sockeye (nerka) spolu s jeho atraktivní barvou masa ozdobí každé menu. Divoký losos keta s velmi nízkým obsahem tuku a rovněž vysoce kvalitním masem zaujme cenou. Čistě přírodní filety z divokých pacifických lososů sockeye a keta nově nabízí Bidfood.

Divoký losos sockeye (nerka) filet s kůží | 191092

Srovnání divokých pacifických lososů

1 | Sockeye (nerka)

Králem mezi pacifickými lososy je divoký losos nerka (Oncorhynchus nerka), kterému se anglicky říká Sockeye salmon. Vyniká jasně červenou barvou svaloviny, Tu získává konzumací velkého množství zooplanktonu a krevet. Zbarvení je přirozené, protože se jedná o divokou rybu. Dokonce během tahu za rozmnožováním se jeho stříbrná barva kůže změní v červenou.

Obsah tuku se pohybuje okolo 7 g ve 100 g svaloviny (u farmovaného norského lososa 15 g / 100 g). Při kuchyňské přípravě vynikne fantastická chuť ryby. Proto se doporučuje rychlá úprava nebo naopak použití nízkých teplot, aby nedošlo k vysušení.

Divoký losos keta filet s kůží | 191091

2 | Keta

Losos keta (Oncorhynchus keta), anglicky Chum salmon, je díky ceně v poměru k vysoké kvalitě velice zajímavou variantou. Jeho svalovina není tak výrazně červená jako u lososa sockeye. Jeho zbarvení je spíše mezi lososem gorbuša a norským farmovaným lososem.

Kvůli nižšímu obsahu tuku ve svalovině, pouze okolo 4 g / 100 g, je velmi důležitá šetrná příprava, aby nedošlo k vysušení.

Filety z nejlepších divokých pacifických lososů můžete objednat přes mujBidfood.cz:
191092 Losos divoký sockeye (nerka) filet s kůží 700 – 1000 g
191091 Losos divoký keta filet s kůží 700 – 1000 g

3 | Gorbuša

Populace lososů gorbuša (Oncorhynchus gorbuscha), anglicky Pink salmon, je na rozdíl od předchozích druhů výrazně početnější. Jeho maso nedosahuje takových kvalit a chuti jako u lepších druhů. Tomu odpovídá i příznivá cena.

Divoký losos keta

Místo lovu

Lososi sockeye i keta se loví v červenci a srpnu dle přísných lovných kvót v zálivu Bristol Bay na Aljašce. Miliony divokých lososů se tu v ústí řeky každoročně shromažďují, před tahem z moře do horních partií řeky. V tu chvíli jsou ryby v nejlepší kondici, aby dokázaly přežít dlouhou pouť na místa, kde se narodily.

Život divokých lososů

Divocí lososi z Aljašky nebo Kamčatky po vykulení z jikry stráví v řece zpravidla 1 až 2 roky. Pak táhnou do moře, kde žijí další 2 až 3 roky. Následně se vrací zpět do řeky za rozmnožováním. Po vytření a založení nové generace divocí pacifičtí lososi uhynou.

Na rozdíl od nich divocí atlantičtí lososi dokáží absolvovat pouť za rozmnožováním až třikrát za život. Tento druh se farmuje a nyní se i vrací do některých českých řek.

Divoký losos sockeye (nerka)

Nákup a filetování lososů z Aljašky

Bidfood divoké lososy sockeye (nerka) a keta nakupuje přímo z Aljašky. Dodavatel ryby zpracovává ihned v zálivu Bristol Bay, v městečku Naknek, nedaleko od letiště a cca 280 mil od Anchorage, největšího města Aljašky. Vykuchané ryby bez hlavy dováží Bidfood zmrazené do Kralup nad Vltavou, kde jsou kontrolovaně rozmrazeny a ručně filetovány.

Tento postup je pro rybí svalovinu nejšetrnější. Dokonce nemá v Česku obdoby. Zmrazené ryby během přepravy do Česka chrání před vysušením a mechanickým poškozením kůže. Díky ní se obejdou bez ochranné glazury i chemie.

Mohlo by vás zajímat
Vyrobeno podle české cechovní normy
Zpracování mořských ryb v kralupském Bidfoodu má tradici již přes 20 let. Bidfood vyrábí podle českých cechovních norem. V mrazicích pultech obchodů se tak objevují první dva výrobky Nowaco s novým logem "Vyrobeno podle české cechovní normy".
Nature Valley | Crunchy | Oats and Honey
V testu "zdravých" tyčinek v kategorii flapjacků a müsli tyčinek zvítězila Crunchy Oats & Honey značky Nature Valley. Tyto křupavé tyčinky distribuuje Bidfood exkluzivně v ČR.