Nejlepší chřest pochází z Česka

Bílé zlato z Mělnicka
Chřest se v posledních letech úspěšně vrátil na české stoly, odkud ho neprávem smetli komunisté, kteří ho označili za buržoazní přežitek. Od roku 2012 k renesanci chřestu přispívá také velkoobchod potravin Bidfood, který ho v chřestové sezóně rozváží do restaurací po celé České republice. Do té doby převážná většina produkce z Polabí mířila do Nizozemska a Německa.
Chřestová sezóna
První závozy českého bílého chřestu se uskutečňují podle počasí v polovině dubna. Zelený chřest se obvykle začne sklízet a distribuovat o 14 dní později.
Sortiment čerstvého chřestu
Bidfood nabízí čerstvý chřest přímo z polí z Mělnicka. Svazky bílého chřestu se balí do tzv. flowpacků. Tyto zavařené plastové fólie prodlužují trvanlivost a udržují chřest déle svěží a křehký.
Bílý chřest se třídí do dvou velikostí a rozváží v bedýnkách, které obsahují vždy 6 svazků po 500 g, tj. 3 kg:

- Chřest bílý, průměr 12 až 16 mm
- Chřest bílý výběr, extra velký o průměru nad 16 mm
Bílý chřest, který nenarostl požadovaných parametrů nebo se jeho stvol zlomil, se výborně hodí pro přípravu krémů a polévek. Jde o ekonomickou variantu předchozích položek:
- Chřest bílý na polévku, zlomky
Zelený chřest se do flowpacků balit nemůže, protože musí dýchat. Distribuuje se v bedýnkách, které obsahují 6 svazků po 500 g, tj. 3 kg:
- Chřest zelený
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:
Nebo pod značkou:
Na portálu jsou dostupné také receptové kalkulační listy; po přihlášení i s kalkulací:
- Vejce Benedikt s chřestem
- Chřestová polévka
- Chřest s holandskou omáčkou
- Kuřecí prsa dušená na smetaně s chřestem a šťouchané brambory
- Filet ze pstruha na chřestu s rajčatovo-parmazánovou omáčkou
- Divočák hřbet s houbovou omáčkou, brambory s chřestem a brusinkové želé
- Plátky z jelení kýty s omáčkou z červeného vína, chřestem a jedlými kaštany
- Pappardelle s restovaným chřestem a rajčátky na másle
a další.