Nové trendy 2018

Nové trendy v moderním vaření 2018 se konaly na 17 místech po celé ČR. Školení se zúčastnilo 1 093 zástupců jídelen ze škol od mateřských po vysoké, z nemocnic, sociálních a dalších institucí. Akci pořádají Jídelny.cz ve spolupráci se společnostmi Bidfood, Hofmann Bohemia a Bonduelle. Jejich kuchaři připravili salátový bar a 14 pokrmů od svačin, přes polévku a hlavní jídla po dezert – celkem bylo vydáno 15 302 degustačních porcí.
Návraty surovin a receptů
Zapomenutý černý kořen se do kuchyní vrací zmrazený, zcela očištěný a tedy připravený k okamžitému použití. Kuchaři z Bidfoodu černý kořen orestovali a podávali jej k pečené jelení kýtě. Kolegové z Bonduelle jej přidali do špenátového krému. Černý kořen nechyběl ani v salátovém baru.
Časy Rakouska-Uherska připomněly dva pokrmy kuchařů z Hofmann Bohemia. Ze sumečka afrického, úspěšné ryby z českého chovu, připravili perkelt a podávali jej s bramborovými haluškami. Nezvyklá kombinace byla nad očekávání výborná.
U hovězí pečeně à la Esterházy okořeněné nezbytnými kapary využili výhod masa Sous-vide Banquet. Hovězí kulatou plec neboli falešnou svíčkovou pomalu upečenou ve vakuu tak stačí jen ohřát a servírovat. S masem Sous-vide Banquet z opavské výroby Bidfood odpadá nízkoteplotní neboli noční úprava masa a při krájení se maso nerozpadá.
Nejúspěšnější recepty
Anketu vyplnilo 826 účastníků, kteří potvrdili kvalitu a přínosnost akce průměrnou známkou 1,5. V jídelnách chtějí vyzkoušet všechny recepty, z nichž nejvíce hlasů získaly následující:
- Krůtí medailonky s restovanou zeleninou, hrubozrnnou hořčicí a jemným hráškovým pyré z kuchyně Bidfoodu dostaly 443 hlasů možná i kvůli zajímavé příloze, na které se Nové trendy trvale zaměřují.
- Cizrnová pomazánka od Bonduelle servírovaná na vafli připomněla oblíbenou Nutellu (354 hlasů).
- Jelení kýta pečená s divokým kořením a kořenovou zeleninou s restovaným černým kořenem a žemlovo-karotkovým knedlíkem (350 hlasů) je již zmíněna výše. Česká zvěřina Petron do škol rozhodně patří díky své přírodní kvalitě a zdraví prospěšnému masu.
Tipy provozům | Školní a závodní stravování | Moderní trendy 2018
Chcete-li vyzkoušet netradiční menu nebo zajímavou surovinu, pozvěte si šéfkuchaře Gastro Teamu Bidfood do Vaší kuchyně! jidelny@bidfood.cz