Nové trendy 2018

Nové trendy 2018 | Praha
O jarních prázdninách se kuchařky a kuchaři ze školních jídelen již tradičně potkávají na akci Nové trendy v moderním vaření. Letošní ročník byl ve znamení znovuobjevování zapomenutých surovin a receptů. Na talířích s více než 15 000 degustačními porcemi se objevil černý kořen nebo kapary.

Nové trendy v moderním vaření 2018 se konaly na 17 místech po celé ČR. Školení se zúčastnilo 1 093 zástupců jídelen ze škol od mateřských po vysoké, z nemocnic, sociálních a dalších institucí. Akci pořádají Jídelny.cz ve spolupráci se společnostmi Bidfood, Hofmann Bohemia a Bonduelle. Jejich kuchaři připravili salátový bar a 14 pokrmů od svačin, přes polévku a hlavní jídla po dezert – celkem bylo vydáno 15 302 degustačních porcí.

Návraty surovin a receptů

Zapomenutý černý kořen se do kuchyní vrací zmrazený, zcela očištěný a tedy připravený k okamžitému použití. Kuchaři z Bidfoodu černý kořen orestovali a podávali jej k pečené jelení kýtě. Kolegové z Bonduelle jej přidali do špenátového krému. Černý kořen nechyběl ani v salátovém baru.

Časy Rakouska-Uherska připomněly dva pokrmy kuchařů z Hofmann Bohemia. Ze sumečka afrického, úspěšné ryby z českého chovu, připravili perkelt a podávali jej s bramborovými haluškami. Nezvyklá kombinace byla nad očekávání výborná.

U hovězí pečeně à la Esterházy okořeněné nezbytnými kapary využili výhod masa Sous-vide Banquet. Hovězí kulatou plec neboli falešnou svíčkovou pomalu upečenou ve vakuu tak stačí jen ohřát a servírovat. S masem Sous-vide Banquet z opavské výroby Bidfood odpadá nízkoteplotní neboli noční úprava masa a při krájení se maso nerozpadá.

Nejúspěšnější recepty

Anketu vyplnilo 826 účastníků, kteří potvrdili kvalitu a přínosnost akce průměrnou známkou 1,5. V jídelnách chtějí vyzkoušet všechny recepty, z nichž nejvíce hlasů získaly následující:

Cizrnová pomazánka

  1. Krůtí medailonky s restovanou zeleninou, hrubozrnnou hořčicí a jemným hráškovým pyré z kuchyně Bidfoodu dostaly 443 hlasů možná i kvůli zajímavé příloze, na které se Nové trendy trvale zaměřují.
  2. Cizrnová pomazánka od Bonduelle servírovaná na vafli připomněla oblíbenou Nutellu (354 hlasů).
  3. Jelení kýta pečená s divokým kořením a kořenovou zeleninou s restovaným černým kořenem a žemlovo-karotkovým knedlíkem (350 hlasů) je již zmíněna výše. Česká zvěřina Petron do škol rozhodně patří díky své přírodní kvalitě a zdraví prospěšnému masu.
Recepty včetně kalkulací naleznete po přihlášení na portál mujBidfood.cz v kategorii receptů
Tipy provozům | Školní a závodní stravování | Moderní trendy 2018

Chcete-li vyzkoušet netradiční menu nebo zajímavou surovinu, pozvěte si šéfkuchaře Gastro Teamu Bidfood do Vaší kuchyně! jidelny@bidfood.cz

Galerie: 
Nové trendy 2018 | Hradec Králové
Nové trendy 2018 | Praha
Nové trendy 2018 | Hradec Králové
Špenátový krém
Máslové řízečky z mletého telecího masa s růžičkovou kapustou a zeleninovým pilafem
Krůtí medailonky s restovanou zeleninou, hrubozrnnou hořčicí a jemným hráškovým pyré
Jelení kýta pečená s divokým kořením a kořenovou zeleninou s restovaným černým kořenem a žemlovo-karotkovým knedlíkem
Nové trendy 2018 | Hradec Králové
Nové trendy 2018 | Hradec Králové
Nové trendy 2018 | Hradec Králové
Jáhlové noky s ochucenou zakysanou smetanou a mangovým salátem s trhanou mátou a včelím medem
Hovězí pečeně á la Esterházy s rýží
Perkelt ze sumečka afrického s bramborovými haluškami
Myslivecká musaka
Filátko aljašské tresky na zelenině s celerovou omáčkou a bramborovými noky s pažitkou
Mohlo by vás zajímat
KU Young Chef 2018
Letní veletrh gastronomických talentů a perspektivních zaměstnavatelů. I tak by se dala popsat soutěž pro absolventy škol, kteří chtějí nastartovat úspěšnou kariéru v gastronomii.
Juniorský národní tým AKC ČR 2018
Na podzim proběhlo výběrové řízení na nové členy Juniorského národního týmu, který pracuje pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Nyní tým ladí formu a chystá se na řadu akcí, které korunuje účast na kuchařské olympiádě IKA 2020.