Vítězné menu Kuchaře roku 2015/2016

Kuchař roku
Soutěž o nejlepšího kuchaře České republiky pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Bidfood je hrdým generálním partnerem jak AKC ČR, tak soutěže. Finále 12. ročníku proběhlo 1. října 2015 v rámci veletrhu For Gastro & Hotel na PVA Expo Praha.
Vítězné menu
Odborné komisy předsedal pan Vladislav Stuparič, historicky první Kuchař roku 1995, dnes kapitán Juniorského národního týmu AKC ČR. Po sečtení hodnocení poroty se Kuchařem roku 2015/2016 stal pan Tomáš Kourek, Corporate executive chef The Pub Praha se soutěžním menu na fotografiích níže:

- Předkrm: Bažantí paštika s lanýži a bažantí prso s gremolatou, fazolky mungo se slaninou, krekr z chia semínek, šípkové pyré a kapustové veloute
- Hlavní chod: Kančí hřbet s líkooříškovým crumble, šalotkovo-malinové pyré, pohanka s liškami a klobáskou, pošírovaný tuřín, dýně a mango, jeřabinový curd
- Dezert: Štrůdl z podzimního ovoce s pivním želé, ořechovou nougatinou, mandlovým frangipanem a skořicovou pěnou
Druhé a třetí místo
Na druhém místě se umístil pan Pavel Buchwaldek, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha v Hotelu InterContinental s menu:
- Předkrm: Pomalu vařený kuřecí hřbet, prach z vlašských ořechů, celerové pyré, marinovaný řapíkatý celer, celer pečený v soli, jalovcová omáčka
- Hlavní chod: Pečené bažantí prso, dušené stehno, kapusta, houby, kaštanové pyré
- Dezert: Makovec, švestkové pyré, švestky, zmrzlina z krémového sýra
Na třetím místě se umístil pan Přemysl Douša, šéfkuchař restaurace Potrefená husa Albertov Praha s menu:
- Předkrm: Roláda z bažantího prsa zabalená ve slanině a bránici s bramborovým pudinkem, karamelizovanou šalotkou, cibulkou a doplněné o bažantí klobásku s jablečno-křenovým gelem

- Hlavní chod: Pečený kančí hřbet v chlebové krustě s ořechy, škubánky z brambor, topinamburu a krup, ragú z kančího hřbetu, dýně a tuřínu doplněné glazurovanou kapustou a dýňovým glace
- Dezert: Čokoládovo-tvarohový dortík s medovými křupinkami, pečenou švestkou, levandulovým minutkovým chlebem a skořicovou zmrzlinou
Další finalisté
Petr Erin Kováč, šéfkuchař restaurace Potrefená husa Brno Vaňkovka
Michal Voldřich, šéfkuchař Restaurace Beseda Třeboň
Robert Smyček, executive chef Sodexo s.r.o.
Michal Skuhrovec, šéfkuchař Café Lounge Praha
Jan Hlůžek, šéfkuchař Restaurace AIR Club Praha