Vítězné menu Kuchaře roku 2015/2016

Podívejte se, jak zakomponoval do vítězného menu zvěřinu Petron pan Tomáš Kourek, Kuchař roku 2015/2016. Letošním zadáním bylo použití hřbetu z divočáka a bažanta, které jsme dodali jako generální partner. Gratulujeme vítězům i všem soutěžícím!

Kuchař roku 2015/2016 | Tomáš Kourek

Kuchař roku

Soutěž o nejlepšího kuchaře České republiky pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Bidfood je hrdým generálním partnerem jak AKC ČR, tak soutěže. Finále 12. ročníku proběhlo 1. října 2015 v rámci veletrhu For Gastro & Hotel na PVA Expo Praha.

Vítězné menu

Odborné komisy předsedal pan Vladislav Stuparič, historicky první Kuchař roku 1995, dnes kapitán Juniorského národního týmu AKC ČR. Po sečtení hodnocení poroty se Kuchařem roku 2015/2016 stal pan Tomáš Kourek, Corporate executive chef  The Pub Praha se soutěžním menu na fotografiích níže:

  • Předkrm: Bažantí paštika s lanýži a bažantí prso s gremolatou, fazolky mungo se slaninou, krekr z chia semínek, šípkové pyré a kapustové veloute
  • Hlavní chod: Kančí hřbet s líkooříškovým crumble, šalotkovo-malinové pyré, pohanka s liškami a klobáskou, pošírovaný tuřín, dýně a mango, jeřabinový curd
  • Dezert: Štrůdl z podzimního ovoce s pivním želé, ořechovou nougatinou, mandlovým frangipanem a skořicovou pěnou

Druhé a třetí místo

Na druhém místě se umístil pan Pavel Buchwaldek, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha v Hotelu InterContinental s menu:

  • Předkrm: Pomalu vařený kuřecí hřbet, prach z vlašských ořechů, celerové pyré, marinovaný řapíkatý celer, celer pečený v soli, jalovcová omáčka
  • Hlavní chod: Pečené bažantí prso, dušené stehno, kapusta, houby, kaštanové pyré
  • Dezert: Makovec, švestkové pyré, švestky, zmrzlina z krémového sýra

Kuchař roku 2015/2016 | vítězovéNa třetím místě se umístil pan Přemysl Douša, šéfkuchař restaurace Potrefená husa Albertov Praha s  menu:

  • Předkrm: Roláda z bažantího prsa zabalená ve slanině a bránici s bramborovým pudinkem, karamelizovanou šalotkou, cibulkou a doplněné o bažantí klobásku s jablečno-křenovým gelem
  • Hlavní chod: Pečený kančí hřbet v chlebové krustě s ořechy, škubánky z brambor, topinamburu a krup, ragú z kančího hřbetu, dýně a tuřínu doplněné glazurovanou kapustou a dýňovým glace
  • Dezert: Čokoládovo-tvarohový dortík s medovými křupinkami, pečenou švestkou, levandulovým minutkovým chlebem a skořicovou zmrzlinou

Další finalisté

Petr Erin Kováč, šéfkuchař restaurace Potrefená husa Brno Vaňkovka

Michal Voldřich, šéfkuchař Restaurace Beseda Třeboň

Robert Smyček, executive chef Sodexo s.r.o.

Michal Skuhrovec, šéfkuchař Café Lounge Praha

Jan Hlůžek, šéfkuchař Restaurace AIR Club Praha

Galerie: 
Kuchař roku | Bažantí paštika s lanýži a bažantí prso s gremolatou, fazolky mungo se slaninou, krekr z chia semínek, šípkové pyré a kapustové veloute
Kuchař roku | Štrůdl z podzimního ovoce s pivním želé, ořechovou nougatinou, mandlovým frangipanem a skořicovou pěnou
Kuchař roku | Kančí hřbet s líkooříškovým crumble, šalotkovo-malinové pyré, pohanka s liškami a klobáskou, pošírovaný tuřín, dýně a mango, jeřabinový curd
Mohlo by vás zajímat
KU Young Chef 2018
Letní veletrh gastronomických talentů a perspektivních zaměstnavatelů. I tak by se dala popsat soutěž pro absolventy škol, kteří chtějí nastartovat úspěšnou kariéru v gastronomii.
Pečená křepelka
Křepelka vyniká mezi pernatou zvěří, protože je jemná jako to nejkřehčí kuřátko a voní divočinou jako bažant. Celá křepelka představuje dokonalou porci pro jednu osobu podobně jako polovina jarního kuřátka.