Bidfood partnerem nejlepších

Školní oběd roku 2013 | vítězové
25. 9. 2013
Desítka tříchodových menu evokuje spíše nabídku michelinské restaurace než školní jídelny. Přesto všechna tato vynikající jídla servírují ve školkách a školách. Jsme totiž na finále soutěže O nejlepší školní oběd roku, kam většinu surovin dodal velkoobchod potravin Bidfood.

Finále soutěže se uskutečnilo 27. srpna v jídelně Základní školy Chelčického v Praze. Z 88 přihlášených školních jídelen postoupilo do finále 10 týmů.

Přísné podmínky versus mlsné jazýčky

Mlsné jazýčky dětí, požadavky na plnění spotřebního koše, ale i nízká cena jsou pro účastníky soutěže spíše výzvou než omezením. Neustále hledají, jak dětem naservírovat luštěniny, ryby nebo zeleninu tak, aby se za okénkem pro použité nádobí nehromadily zbytky.

Školní oběd roku 2013Výsledky jejich snažení mohou vedle strávníků 4. rokem ocenit také odborníci z šestnáctičlenné poroty soutěže. Oběd roku si klade za cíl celoročně podporovat zdravé, kvalitní a energeticky vyvážené školní stravování. Pro společnost Bidfood je ctí, že se od počátku stala jedním z hlavních partnerů projektu.

Pro účast v soutěži je třeba dodržet mnohé podmínky. Pokrmy ze soutěžního menu – polévka, hlavní jídlo a dezert – musí ve škole běžně vařit a mají být mezi dětmi oblíbené. Nezbytnou surovinou hlavního chodu byla letos vyhlášena drůbež. A cena menu pro věkovou kategorii 11 až 14 let nesmí překročit 34 Kč.

Znáte akci Šéfkuchaři Bidfood ve Vaší kuchyni? Naši kuchaři Vám rádi pomohou nejen s přípravou jídla, ale přivezou také inspiraci a fígle, díky kterým se děti naučí jíst i neoblíbené druhy potravin.

Využíváte výhod nízkoteplotní úpravy masa? Přečtěte si článek Strašák jménem konvektomat

Školní oběd roku 2013

Vítězové soutěže
O nejlepší školní oběd roku 2013

Oběd roku vybírali odborníci na výživu a školní stravování, lékař, hygienik, zástupci školství, VZP ČR, médií, Asociace kuchařů a cukrářů i dvojice žáků. Vedle splnění podmínek, sladěnosti zvolených potravin, nutričního hlediska či dodržení technologického postupu vyhodnocovali samozřejmě také vzhled, vůni a chuť. Porota v čele s předsedou Společnosti pro výživu MUDr. Petrem Tláskalem, CSc, herečkou Markétou Hrubešovou a prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů Bc. Miroslavem Kubecem měla těžké rozhodování.

Školní oběd roku 2013 | vítězné menuVítězem se stali kuchaři ze školní jídelny Středního odborného učiliště U Krbu v Praze 10 s menu:

  • Polévka z červené řepy a tvarohovými nočky
  • Konfitované kuřecí prso á la bažant obalené v anglické slanině, kapustové pyré, glazírovaná červená cibulka
  • Jahelník se švestkami a jablko-švestkovou omáčkou.

Na druhém místě se umístil tým ze Základní školy Felberova ve Svitavách s menu:

  • Rybí polévka s opečenými rohlíčky
  • Zapečené krůtí medailónky s brokolicí a sýrem, barevný kopečkový kuskus
  • Celozrnný řez s oříšky, s tvarohovým krémem a s ovocem

Třetí místo patří školní jídelně Novolíšenská z Brna s menu:

  • Hovězí vývar s petrželovým kapáním
  • Kuřecí kroketa se sýrem, zeleninová směs, brambory s petrželkou
  • Trojbarevný tvarohový moučník s ovocem
Galerie: 
Mohlo by vás zajímat
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Lucembursku 2018
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR získal zlatou medaili za tříchodové menu a stříbrnou za kuchařské a cukrářské umění – celkově se umístili na 8. místě. Vojtěch Petržela v carvingu porazil slavné asijské mistry a zvítězil! InterGast Culinary Team se v regionálních týmech umístil na 4. místě.
KU Young Chef 2018
Letní veletrh gastronomických talentů a perspektivních zaměstnavatelů. I tak by se dala popsat soutěž pro absolventy škol, kteří chtějí nastartovat úspěšnou kariéru v gastronomii.