Královna Burrata

Burrata Palazzo – čerstvý italský sýr | 701362
Pro svou lahodnou, sladce máslovou chuť se burrata často označuje jako královna mezi italskými mléčnými výrobky. Sýr burrata je tradiční italskou specialitou. Její název v italštině znamená máslová.

Burrata Palazzo – čerstvý italský sýr | 701362

Co je to Burrata

Burrata je čerstvý pařený sýr z kravského mléka, velmi podobný mozzarelle, ale měkčí konzistence. Jedná se o tradiční specialitu vyráběnou ve městě Andria a v dalších oblastech regionu Puglia.

Burrata má příjemnou chuť čerstvého mléka, másla a smetany. Burratu tvoří ručně zpracovaný váček z hnětené sýřeniny, který se plní smetanou s kousky ručně roztrhané sýrové hmoty. Náplni se říká stejně jako polévce nebo zmrzlině stracciatella, protože stracciato znamená v italštině roztrhaný.

Burrata Palazzo – čerstvý italský sýr | 701362

Servírování

Bidfood dodává burratu v praktické izolované vaničce. Burrata se podává při pokojové teplotě, ovšem po vyjmutí z chladu je nutné ji rychle spotřebovat.

Lahodná svěží kombinace vnějšího váčku a smetanové náplně se výborně hodí k sušené šunce, salátům, čerstvým rajčatům s olivovým olejem, křupavému chlebu či těstovinám.

701362 Burrata Palazzo k objednání na mujBidfood.cz

Z historie burraty

Burratu vymysleli ve městě Andria nejspíš na statku Bianchini.  Poprvé byla vyrobena asi v roce 1920, ale její kořeny mohou sahat až k roku 1900. Vír popularity v Itálii i ve světě se však roztočil později, po únoru 1956, kdy Itálii zasáhlo nebývale mrazivé počasí. Nápad oživil Lorenzo Bianchino za silného sněžení, kdy bylo ve městě těžké rozvážet mléko a mléčné výrobky. Bianchino vytvořit váček, aby v něm uchoval smetanu s kousky mozzarelly.

Mohlo by vás zajímat
Pizza Maestro prozradil, jak správně udělat těsto na pizzu
V rukou italského lektora získává těsto na pizzu správné vlastnosti jakoby mimochodem. Ve skutečnosti jde o dokonale promyšlený postup, který závisí na správném výběru mouky a teplotě vody.
Kdo si zakládá na výrobě čerstvých těstovin z kvalitních surovin, ale nemá čas nebo dalšího kuchaře, měl by zbystřit. Vejce slepic z volného výběhu a italská semolinová mouka jsou základem plněných i neplněných chlazených těstovin Armando de Angelis. Jejich vaječné těstoviny se vyrábí pomocí bronzových matric, které dodávají vzhled domácích těstovin a řadu výhod.