Již pět let Bidfood spolupracuje s vědci na zkoumání genomu
Společnost Bidfood již pátým rokem velmi intenzivně spolupracuje s výzkumnými institucemi na vývoji nových metod pro odhalení falšování potravin, záměny druhu ryb a na zvýšení přesnosti těchto metod. Bidfood pro potřeby tohoto projektu dovezl mnoho zástupců specifických druhů ryb, naposledy to byla pražma a jazyk ze Španělska.
Bidfood speciálně za účelem výzkumu dovezl do ČR také zástupce různých druhů, kteří jsou od sebe na první pohled nerozlišitelní, letos například čerstvé makrely obecné (Scomber scombrus) a makrely japonské (Scomber japonicus). Tito jedinci jsou jedni ze zástupců mořských i sladkovodních ryb, u kterých se postupně zkoumá jejich genom a vyvíjí univerzální metody k rozlišování druhů ryb.
Výzkum probíhá v rámci pětiletého projektu QK1910231 financovaného Ministerstvem zemědělství na VUPP (Výzkumný ústav potravinářský Praha), PřF UK (Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy) a VŠCHT (Vysoká škola chemicko-technologická) v Praze. Tento projekt má za cíl vyvinout nové metody a postupy pro rozlišení jednotlivých druhů ryb na celosvětovém trhu a umožnit tak jednodušší kontrolu správné deklarace druhů ryb, zamezit falšování a snížit možnou hrozbu klamání spotřebitelů.
Zkoumané metody a postupy jsou založeny na detekci a rozlišení určitých úseků jejich charakteristických DNA sekvencí druhově specifickými primery pomocí PCR na mitochondriálním genu, případně na jaderném genu parvalbuminu.