Již pět let Bidfood spolupracuje s vědci na zkoumání genomu
14. 11. 2023

Již pět let Bidfood spolupracuje s vědci na zkoumání genomu

Společnost Bidfood již pátým rokem velmi intenzivně spolupracuje s výzkumnými institucemi na vývoji nových metod pro odhalení falšování potravin, záměny druhu ryb a na zvýšení přesnosti těchto metod. Bidfood pro potřeby tohoto projektu dovezl mnoho zástupců specifických druhů ryb, naposledy to byla pražma a jazyk ze Španělska.

Bidfood speciálně za účelem výzkumu dovezl do ČR také zástupce různých druhů, kteří jsou od sebe na první pohled nerozlišitelní, letos například čerstvé makrely obecné (Scomber scombrus) a makrely japonské (Scomber japonicus). Tito jedinci jsou jedni ze zástupců mořských i sladkovodních ryb, u kterých se postupně zkoumá jejich genom a vyvíjí univerzální metody k rozlišování druhů ryb.

 

Výzkum probíhá v rámci pětiletého projektu QK1910231 financovaného Ministerstvem zemědělství na VUPP (Výzkumný ústav potravinářský Praha), PřF UK (Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy) a VŠCHT (Vysoká škola chemicko-technologická) v Praze. Tento projekt má za cíl vyvinout nové metody a postupy pro rozlišení jednotlivých druhů ryb na celosvětovém trhu a umožnit tak jednodušší kontrolu správné deklarace druhů ryb, zamezit falšování a snížit možnou hrozbu klamání spotřebitelů.

Zkoumané metody a postupy jsou založeny na detekci a rozlišení určitých úseků jejich charakteristických DNA sekvencí druhově specifickými primery pomocí PCR na mitochondriálním genu, případně na jaderném genu parvalbuminu.

 

Pozvánka na workshop 1. 12. 2023

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí