Losos z Norska přímo na váš stůl

I dravým lososům obecným neboli atlantským ubývají v mořích úlovky a stávají se stále vzácnějšími. Dobrou zprávou je, že se díky dlouhodobým projektům vrací do českých řek. Losos sice většinu života prožije v moři, ale v řekách tráví začátek života a pak se vrací do svého rodiště, které najde podle vůně vody, vyvést další generaci.
Divokého lososa nekoupíte
Volně loveného lososa lze koupit jedině v Norsku a to zcela výjimečně za extrémně vysokou cenu. Vysoká poptávka po rybách dovedla lidi k jejich chovu. Nejčastěji farmovanou mořskou rybou je právě losos a jeho největšími producenty Norsko, Skotsko, Chile a Faerské Ostrovy.
Díky unikátně členěnému pobřeží s hlubokými, chladnými, čistými fjordy produkují norské farmy velmi kvalitní lososy. Chovatelé mají nad rybami dokonalou kontrolu od vajíčka, přes potravu a zdravotní stav po dospělou rybu. I na farmách žijí mladí lososi do 100 g váhy ve sladké vodě, pak ve slané.
Co znamená písmeno E se dočtete v článku Co u filetů z lososa znamená označení D, E, super, special či Label Rouge?
Norský losos na váš stůl
Čerstvé lososy dováží Bidfood přímo z Norska 4x týdně. Díky tomu si mohou zákazníci celé ryby, filety či steaky objednávat po celý rok s dodáním druhý den a se zárukou minimálně 5 dní.
Zdravý oběd z farmy
Losos je velmi chutný i zdravý. Patří mezi ryby s nejvyšším obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin (1 až 4 g ve 100 g) a zároveň mezi ryby s nejnižším obsahem rtuti. Omega-3 NMK snižují riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí a snižují obsah cholesterolu. Maso lososa je velmi bohaté na vitamín A působící blahodárně na zrak i proti vzniku rakoviny. Losos obsahuje také vitamíny D, E a řadu minerálních látek.
Maso z lososa se musí upravovat šetrně a velmi krátce, aby nebylo vysušené.
pro jídelny se hodí V páře připravený norský losos se zeleninou Versailles
na polední menu Losos v koprové omáčce s mačkanými brambory
jako specialita Losos dušený v alobalu se zeleninou