Proč a jak servírovat Hummus

Hummus – pochoutka z cizrny, sezamové pasty a olivového oleje
Hummus, pochoutka z východního středomoří, je oblíbený nejen v arabských zemích, Řecku a Španělsku, ale také v USA či Velké Británii. Vyniká výjimečnými výživovými hodnotami a širokými možnostmi ve studené i teplé kuchyni. Servírovat lze jako hlavní chod, přílohu nebo dip.

Složení hummusu a zdraví

Hummus se vyrábí z čistě rostlinných produktů (neobsahuje žádné konzervanty, chemii nebo glutaman):

Hummus – pochoutka z cizrny, sezamové pasty a olivového oleje

  • cizrna, luštěnina známá také pod názvem římský hrách
  • tahina, sezamová pasta – sezam se objevuje v legendách jako symbol nesmrtelnosti
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • mořská sůl

Hummus má nejen lahodnou chuť, ale také je nutričním pokladem. Obsahuje kvalitní rostlinnou bílkovinu, složité sacharidy s nízkým glykemickým indexem, prospěšné nenasycené tuky (poly- a mono-nenasycené včetně omega-3), vlákninu a komplex vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a aminokyselin. Je bohatý na vlákninu. Jako čistě rostlinný zdroj neobsahuje žádný cholesterol.

Díky této kombinaci je optimální potravinou pro osoby trpící nadváhou či obezitou, zácpou, pro vegetariány, vegany, těhotné a kojící ženy, děti, dospívající, seniory a všechny, kteří dbají o své zdraví. Hummus spolehlivě zasytí. Má vynikající efekt při budování svalstva. Podporuje imunitní a zažívací systém. Přispívá ke snížení rizika vzniku civilizačních onemocnění, jako jsou srdečně-cévní nemoci, cukrovka 2. typu či nádorová onemocnění. V neposlední řadě zlepšuje zdraví a krásu pokožky, vlasů a nehtů.

Hummus naleznete na mujBidfood.cz například pod značkou I Love Hummus

Servírování hummusu

Hummus chutná zastudena i zatepla, samostatně nebo jako součást porkmů. Servírovat jej můžete jako hlavní jídlo, na rautu, k snídani či svačině:

  • dip / pomazánka s čerstvým pečivem, arabským nebo pita chlebem, torillou, nachos, krekry, k zelenině, chipsům, slaným sušenkám
  • příloha vynikající ke kuřecím křidélkům, šťavnatému steaku, smaženému masu, rybám, grilované nebo obalované zelenině a zeleninovým salátům
  • hlavní chod, například se zeleninou a pečivem

  • do omáček a masových šťáv jako zdravé a bezlepkové zahušťovadlo

  • do salátových zálivek

Galerie: 
Hummus s karamelizovanou cibulkou
Hummus se sušenými rajčaty, petrželkou, olivovým olejem a pita chlebem
Hummus s červenou řepou, petrželkou a zakysanou smetanou
Hummus s kurkumou, kozím sýrem, rukolou a kapkou olivového oleje
Zapečený toast s Hummusem, šunkou, sýrem, rajčaty, salátem a cibulí
Tortila s Hummuse, kuřetem (nebo sójovým masem), sýrem a salátem
Nachos s Hummusem – Hummus s rajčaty a bazalkou, Hummus, Hummus s cibulkou, paprikou a pažitkou
Hummus s kuřecími křidélky a grilovanou zeleninou
Zapečené brambory s Hummusem
Hummus s vepřovými žebírky na medu a salátem
Mohlo by vás zajímat
Nowaco | tzatziki | 739172
Z hustého řeckého jogurt a čerstvých okurek vyrábí Bidfood Opava přitažlivou středomořskou lahůdku. Tzatziki se servírují nejčastěji jako omáčka ke grilovaným masům nebo samostatně jako osvěžující předkrm.
Nowaco | zelné saláty | design 2018
Zeleninové saláty Nowaco se těší stále větší oblibě. Bidfood je vyrábí v Opavě již dva roky. Letos maloobchodní balení mrkvového a zelných salátů získaly nový přitažlivější design. A co možná nevíte o zelném salátu s červenou řepou?