2004 | spuštění zpracovny ryb v Kralupech

10. díl seriálu Jedeme v tom s Vámi již 25 let. Vzpomínáme na „novou balírnu“. Se změnami legislativy v souvislosti vstupu ČR do EU jsme se rozhodovali, zda původní balírnu zavřít nebo postavit novou. Vsadili jsme na novou a větší, aby se stavba vyplatila. Dopadlo to dobře – díky tomu jsme se vyšvihli do první ligy baličů ryb.
Kralupy | stavba zpracovny ryb | 2003
Kralupy | stavba zpracovny ryb | 2003

4x tolik ryb

S otevřením zpracovny čerstvých a zmrazených mořských ryb v srpnu 2004 jsme převzali výrobu celého sortimentu rybích porcí a filet od dosavadních dodavatelů. Už v roce 2005 jsme atakovali metu 6 000 tun ročně, čtyřnásobek původní kapacity. Tehdy také vzniklo samostatné oddělení kvality a bezpečnosti potravin.

Kralupy | porcování bloků filé | 2004
Kralupy | porcování bloků filé | 2004

Vzestup a pád

Historickým rekordem byl rok 2007, kdy jsme vyrobili přes 7 500 tun ryb. Velkou zásluhu na tom mělo balení filet z tehdy neznámých surovin Blue whiting (Treska modravá) a Pangasius. Na jaře 2008 jsme proto zakoupili automatickou linku na balení do sáčků. Bohužel již od poloviny stejného roku začala popularita těchto ryb upadat.

balení skin | Mořský koktejl

Tácky

Ani to nás v listopadu 2008 neodradilo od plánu zrekonstruovat starou balírnu, abychom na jejím místě otevřeli detašované pracoviště "Tácky". S vlnou nových druhů balení a tlaku konkurence jsme zakoupili stroj na balení čerstvých ryb do tzv. skinu. Již v prosinci jsme vyráběli nové výrobky pro sítě.

Zlepšování však nikdy nekončí. Průběžně dochází k přestavbám a instalují se nové technologie.

Příště si v rámci seriálu Jedeme v tom s Vámi již 25 let vzpomeneme na vývoj e-shopu a pomocníku mujBidvest.cz (od 1. 1. 2017 mujBidfood.cz) v článku:
intermezzo | mujBidvest cz
Minule jsme si připomněli řeznického guru Nowameatu:
2003 | zahájení provozu zpracovny vepřového a hovězího masa v Kralupech
Daniel Volf za pultem 2010 | současný ředitel výroby
Daniel Volf za pultem 2010 | současný ředitel výroby

Odbočka na náplavku

Poprvé 31. 7. 2010 jsme zákazníkům nabídli čerstvé ryby na farmářských trzích "Náplavka" v Praze. I přes velký zájem zákazníků byla spolupráce po měsíci ukončena ze strany provozovatele pro naši "velikost" ve srovnání s "farmáři". Přesunuli jsme se tedy na Pankrác před nákupní centrum Arkády, kde jsme po dvou měsících skončili pro nízkou účast zákazníků.

Mohlo by vás zajímat
Vyrobeno podle české cechovní normy
Zpracování mořských ryb v kralupském Bidfoodu má tradici již přes 20 let. Bidfood vyrábí podle českých cechovních norem. V mrazicích pultech obchodů se tak objevují první dva výrobky Nowaco s novým logem "Vyrobeno podle české cechovní normy".
Bagetier | plundrová mřížka puding a jahoda
Bidfood přichází se zcela novou řadou jemného pečiva z vlastního výrobního závodu v Opavě. Sladké mřížky a slané snacky Bagetier z jemného těsta plundrového typu uchvátí zlatavou barvou a lahodnými bohatými náplněmi.