Zmrazená hotová jídla Nowaco bez palmy

Nowaco | obalovaná brokolice | 342165
Za posledního půldruhého roku došlo k významné změně ve složení obalovaných hotových jídel a kroket Nowaco, které vyrábí Bidfood Opava. Pracovníkům technologického úseku se podařilo ve výrobcích zcela nahradit palmový olej. Nyní ke spotřebitelům putují obalované sýry, květák, brokolice, řízky či bramborové krokety předsmažené na směsi řepkového a slunečnicového oleje.

Nowaco | obalovaný camembert | 342246

Oblíbená jídla bez palmy

Technologické vlastnosti palmového oleje i ztuženého tuku jsou v mnoha ohledech takřka nenahraditelné. Bidfood Opava po mnoha zkušebních výrobách a laboratorních testech postupně od srpna 2016 přešel na receptury bez palmového oleje.

Všechny obalované výrobky z opavského závodu, které nyní Bidfood distribuuje, jsou již smaženy na směsi řepkového a slunečnicového oleje. Na maloobchodních obalech zákazníci nově najdou kromě změněného složení také logo „bez palmového tuku“.

Bez palmového tuku | logo

Problém palmového oleje

Palmový olej se získává lisováním plodů palmy olejné. Vysoké výnosy, nízké výrobní náklady a stále se rozšiřující možnosti průmyslového využití vedly k velmi rychlému rozšiřování plantáží, bohužel na úkor přirozených deštných pralesů a jejich obyvatel. Tím vznikla jedna z nejhorších ekologických katastrof.  

Světové společenství snad donutí státy, které jsou na výrobě palmového oleje zcela závislé, aby přestaly s vypalováním pralesů a obchodovaly pouze s výrobky z ekologicky přátelských farem. Dostat rozšiřování plantáží palmy olejné pod kontrolu je nyní základním úkolem zodpovědných výrobců i obchodníků.

Mohlo by vás zajímat
Nowaco | rybí nugety
Z velmi kvalitní rybí suroviny se vyrábí vynikající nugety, které se v gastronomii osvědčily jako hlavní jídlo i chuťovka na rautech. Nyní přichází varianta v maloobchodním balení pod značkou Nowaco.
Nowaco | tzatziki | 739172
Z hustého řeckého jogurt a čerstvých okurek vyrábí Bidfood Opava přitažlivou středomořskou lahůdku. Tzatziki se servírují nejčastěji jako omáčka ke grilovaným masům nebo samostatně jako osvěžující předkrm.