Vepřové, skopové, kozí a drůbeží maso zažívá revoluci ve značení

Nejen řezníků a pultového prodeje, ale i restaurací a stravovacích provozů se týkají legislativní změny platné od 1. dubna 2015. K požadavkům na značení hovězího masa nyní přibyla nutnost značit i další druhy mas.

Legislativa maso

1. dubna 2015 vešlo v platnost prováděcí Nařízení EU 1337/2013, ke stažení zdarma na www.eurlex.cz. Toto nařízení platí v celé EU a zavádí novou povinnost, týkající se označování čerstvého, chlazeného a zmrazeného masa.

Nyní musí být vepřové, skopové, kozí a drůbeží maso označeno zemí, kde bylo chováno. Musí být uvedeno "Chov v:" a zemí, kde bylo poraženo, přesně uvedeno "Porážka v:". Pokud jsou obě země stejné, lze text "Chov v" a "Porážka v" nahradit jedním slovem "Původ:".

Příklad značení masa:

Vepřová plec bez kosti, chlazené vepřové výsekové maso.
Chov v: Česká republika, Porážka v: Česká republika.

Stejný příklad ve zkrácené formě:

Vepřová plec bez kosti, chlazené vepřové výsekové maso.
Původ: Česká republika.

Řeznictví a pultový prodej

Při prodeji baleného masa od Bidfoodu se pro maloobchodní prodejny nic nemění. Při pultovém prodeji prodejce musí zákazníky informovat. Údaje o původu lze uvést na cenovou etiketu nebo u vitríny na nástěnku nebo do šanonu.

Restaurace a stravovací provozy

U gastronomických zařízení označení původu kontrolují dozorové orgány a také konzument má právo se na země původu zeptat. To však neznamená, že to musí být uvedeno v jídelním lístku. Stačí sdělení obsluhy. Nevyhazujte proto kartony před spotřebováním zboží.

Změnám legislativy jsme se již věnovali v sérii článků Nová legislativa:
1 | Konec tajemství šéfkuchaře
2 | Podpultové informace
3 | Údaje u masa & Big 7

A následně alergenům v článcích:
Seznam alergenů
Jak uvést alergeny na jídelním lístku?

Pozor na ovál

Zkratku členského státu EU v oválu nelze považovat za původ masa. Ovál, respektive veterinární registrační číslo výrobce, jehož součástí je i zkratka členského státu uvádí, kde byla potravina vyrobena, zpracována nebo zabalena. S původem masa nijak nesouvisí.

Legislativa maso | příklad ovál CZ

Příklad značení masa:

Vepřová plec bez kosti, chlazené vepřové výsekové maso.
Chov v: Dánsko, Porážka v: Německo.

Ovál se zkratkou CZ informuje, že v České republice byla provedena finální úprava masa, třeba naporcování a zabalení.

Pokud by někdo dle příkladu mylně uvedl Českou republiku, dopouští se dle legislativy klamání spotřebitele. Za to hrozí pokuta do 10 000 000 Kč.

Maso vyrobené před 1. dubnem

Maso bez označení původu vyrobené před 1. 4. 2015 zůstává samozřejmě v prodeji. U hluboce zmrazených mas, které mají trvanlivost i 2 roky, se lze s neoznačeným obalem setkat ještě do 31. 3. 2017. Dozorový orgán u něj nemá právo uvedení původu vymáhat.

Značení drobů

Droby nejsou z legislativního pohledu masem a tudíž se na ně tato povinnost nevztahuje.

Mohlo by vás zajímat
Bio hovězí maso z rakouských pastvin
Dva týdny zralé bio hovězí maso pochází ze simentálského skotu, který se pase a živí výhradně přirozenými krmivy bez genetické modifikace. Kvalitu masa umocňuje také bezstresové prostředí na rakouských certifikovaných farmách.
Regulace akrylamidu v potravinách
Potenciálně rakovinotvorný akrylamid vzniká při smažení hranolek nebo pečení pečiva. Od 11. dubna 2018 vchází v účinnost Nařízení komise EU 2158/2017, díky kterému by se obsah akrylamidu měl snižovat. Zákazníci Bidfoodu se nové legislativy nemusí obávat.